Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Κωδικός : Enigma

28η ΣΥNANTHΣΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-3-2018

Σήμερα παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε την ταινία Κωδικός : Εnigma του 2001, σκηνοθεσίας Μάικλ Άπτεντ, βασισμένη στη ζωή του Άγγλου μαθηματικού Alan Turing (1912-1954) υπεύθυνου σε μεγάλο βαθμό για την αποκρυπτογράφηση του δύσκολου κώδικα Enigma, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στις στρατιωτικές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Alan Turing ήταν μαθηματικός, καθηγητής της λογικήςκρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη λεγόμενη δοκιμή Τούρινγκ, την οποία πρότεινε το 1950: έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.
Προς τιμήν του καθιερώθηκε από το 1966 και μετά "Το Βραβείο Τούρινγκ", η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής.
Σκοπός μας ήταν να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε σε επόμενη συνάντηση το ρόλο των μαθηματικών στην επιστήμη της κρυπτογραφίας, από την Αρχαία Σπαρτιατική σκυτάλη και τις "φρυκτωρίες" έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.