Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη στην έκθεση Αρχαίας Κινεζικής Τεχνολογίας στο Μουσείο Ηρακλειδών.

15η ΣΥNANTHΣΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-1-2018

Σήμερα επισκεφθήκαμε την έκθεση Αρχαίας Κινεζικής Τεχνολογίας στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Τα εκθέματα της έκθεσης έχουν παραχωρηθεί από το Μουσείο Επιστημών του Πεκίνου στα πλαίσια ανταλλαγής με την έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας "Εύρηκα" που εκτίθεται στο Πεκίνο.  
Παρακολουθήσαμε επίδειξη της τεχνικής παραγωγής χαρτιού από εκχύλισμα μπαμπού, περιεργαστήκαμε ομοίωμα αρχαίου Κινέζικου σεισμογράφου, 
αστρολάβους στην ενότητα Αστρονομία, κλεψύδρα και υδραυλικό ρολόι στην ενότητα Μέτρηση χρόνου, δείγματα Κινέζικων πλοίων στην ενότητα Ναυπηγική-Ναυσιπλοΐα.
Είδαμε τα πρώτα κινητά τυπογραφικά στοιχεία στην ενότητα Τυπογραφία, αργαλειούς στην ενότητα Υφαντική, Γεωργικά Εργαλεία της Αρχαίας Κινεζικής εποχής, χάρτες με τις ιστορικές δυναστείες που κυβέρνησαν την Κίνα από το 5.000 π.Χ. 
Παρακολουθήσαμε επίσης επίδειξη παραδοσιακής κινέζικης τυπογραφίας, παρακολουθώντας τεχνικές με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, φροτάζ και εκτύπωση με σφραγίδα.
Συζητήσαμε τη σχέση του Αρχαιοελληνικού με τον αντίστοιχο Αρχαίο Κινεζικό πολιτισμό και θα συνεχίσουμε στο σχολείο σε επόμενες συναντήσεις με σχετικές δραστηριότητες, όπως σχεδιασμός και κατασκευή ηλιακού ρολογιού και πυξίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.